انواع ستون فلزی در ساختمان سازی و کاربردهای آن ها
ستون فلزی یک سازه عمودی است که برای استحکام و پایداری ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این سازه بار ساختمان را به سقف ها و فوندانسیون انتقال می دهد. ستون های فلزی هم نسبت به نوع فولادی سبک تر هستند و هم اینکه دوام و انعطاف پذیری بالاتری دارند. این ستون ها با توجه به نوع کاربرد و ساختاری که دارند به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در این مطلب قصد داریم به انواع ستون فلزی و کاربردهای آن بپردازیم.
ستون ها با مواد اولیه متفاوتی از جمله بتن، بلوک، چوب، فلز، سنگ و غیره تولید شده و به بازار عرضه می شوند. اما در این بین ستون فلزی کاربردهای گسترده تری دارند. به طور کلی می توان آن ها را با چندین معیار تقسیم بندی کرد از جمله:
- سطح مقطع
- اندازه و نسبت لاغری
- نوع بارگذاری
انواع ستون فلزی بر اساس سطح مقطع
همان طور که از نام آن مشخص است، در این نوع تقسیم بندی ستون های فلزی را بر اساس سطح مقطع آن تقسیم بندی می کنند. انواع ستون فلزی بر اساس سطح مقطع به صورت زیر است:
ستون فلزی چهارگوش مستطیلی یا مربعی
ستون فلزی چهارگوش بسیار پر مصرف بوده و کاربردهای زیادی دارد. معمولا از این مدل برای ساختمان های چهارگوش و ساخت سوله، پارکینگ، آپارتمان و غیره استفاده می شود. محاسبه ابعاد ستون فلزی مستطیلی نسبت به نوع مربعی دقت بیشتری مورد نیاز است بنابراین طراحی آن سخت تر از نوع مربعی است.
ستون فلزی دایره ای
در ساخت و طراحی ستون فلزی دایره ای از قوطی و پروفیل استفاده می شود. در درون ان ها حدود 4 میلگرد به صورت طولی قرار داده می شود و بنابراین مقاومت خمشی بالایی دارند. از این ستون ها برای نما و شمع کوبی و همچنین طراحی و ساخت برخی پل ها استفاده می شود.
ستون فلزی L شکل
ساخت این ستون ها مشابه با ستون های چهارگوش است برای تولید آن ها از پروفیل های نبشی و میلگرد استفاده می شود. این سازه ها با توجه به مقاومت بالایی که دارند برای سازه های سنگین مناسب هستند و از آن ها برای گوشه های دیوارهای مرزی استفاده می شود.
ستون فلزی V شکل
این ستون ها از طراحی خاصی برخوردارند و یک گزینه مناسب برای سازه های ذوزنقه ای محسوب می شوند. در ساخت انواع ستون فلزی V شکل از تیرآهن و نبشی استفاده می شود. برای ساخت آن تیرآهن را خم می کنند تا به صورت V شکل در بیاید سپس آن را ارتقاء می دهند تا به استحکام مورد نیاز برسد.
ستون فلزی شش ضلعی
ستون شش ضلعی از پرهزینه ترین انواع ستون فلزی هم از لحاظ طراحی و هم از لحاظ اجرا است زیرا بسیار دقیق است و به مهارت خاصی نیاز دارد. ستون های شش ضلعی برای سالن های همایش و کنفرانس کاربرد دارند.
انواع ستون فلزی Y شکل
نحوه ساخت ستون فلزی Y شکل پیچیده است چراکه به محاسبات دقیقی نیاز دارد. این نمونه در سه مدل طراحی و ساخته می شود. برای ساخت نمونه ترکیبی، ستون های ساده و وی شکل را به هم متصل می کنند. مدل منحنی نیز قادر به تحمل بارهای سنگین است چون لبه های آن انحنا دارد. مدل یکپارچه، مقاومت بسیار زیادی در برابر لرزش دارد و یک گزینه مناسب برای ساخت پل های معلق محسوب می شود.
ستون فلزی T شکل
این نمونه مانند مدل چهارگوش طراحی و ساخته می شود اما اجرای آن متفاوت است. این ستون ها برای ساختمان های مدرن با طراحی خاص، مناسب هستند.
انواع ستون فلزی بر حسب اندازه
نسبت طول موثر به ضخامت ستون ها باید برابر با 12 باشد. انواع ستون فلزی بر اساس اندازه در رده های زیر تقسیم بندی می شوند:
انواع ستون فلزی بلند
در ستون های بلند نسبت طول موثر به ضخامت جانبی آن بیشتر از 12 است. بنابراین ایمنی مورد نیاز را ندارند و کوچکترین ضربه ای منجر به تخریب آن ها می شود.
انواع ستون فلزی کوتاه
اگر نسبت طول موثر به ضخامت جانبی ستون کمتر از 12 باشد جزو ستون های کوتاه محسوب می شود. این ستون ها نیز مانند ستون های بلند استاندارد نیستند. هر نوع فشاری باعث خمیدگی آن ها می شود بنابراین استفاده از ستون های کوتاه در سازه ها پیشنهاد نمی شود.
انواع ستون فلزی بر اساس نوع بارگذاری
ستون های فلزی بر اساس نوع بارگذاری به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:
انواع ستون فلزی محوری
ستون های محوری یکی دیگر از انواع ستون فلزی هستند. طراحی آن به گونه ای است که مقاومت بالایی را برای سازه ایجاد نمی کند و استفاده از آن ها در ساخت و ساز متداول نیست. در این نمونه بار سازه بر مرکز آن تحمیل می شود.
انواع ستون فلزی با بار خارج از محور
در انواع ستون فلزی با بار خارج از محور، درواقع سازه روی محور های Y و X فشار تحمیل می کند. درصورتی که بار به یک محور وارد شود به آن تک محوره و درصورتی که به هر دو محور وارد شود به آن ستون دو محوره می گویند.
نحوه ساخت انواع ستون فلزی
در ادامه به نحوه ساخت ستون فلزی به متداول ترین اتصال اشاره می شود.
اتصال دو پروفیل به هم با دوبله کردن
در این روش برای ساخت ستون فلزی، دو تیر آهن را روی یک سطح صاف و در کنار یکدیگر می چسبانند. در مرحله بعد دو سر ستون و وسط آن را به یکدیگر جوش می دهند و ستون را برمی گردانند و مثل قبل جوشکاری انجام می شود. سپس همین کار را برای طرف دیگر ستون نیز انجام می دهند.
اتصال دو پروفیل با یک ورق سراسری روی بال ها
در مقاطع مرکبی، جوش های نقطه ای را اجرا می کنند تا ورق را به نیمرخ ها وصل کنند. فاصله این جوش ها نباید بیش از 30 سانت باشد.
اتصال دو پروفیل توسط بست های موازی
رایج ترین ستون هایی که در ایران استفاده می شود ستون های مرکبی هستند که در آن دو تیرآهن را در فاصله معینی نسبت به یک دیگر قرار می دهند. در این ستون ها چپ و راست نیمرخ ها توسط قیدهای افقی متصل می شود.
خرید انواع ورق استیل
برای ثبت درخواست مشاوره و یا سفارش انواع ورق استنلس استیل لطفا با کارشناسان ما در فروشگاه مسیحا تماس بگیرید و یا از طریق لینک زیر فرم درخواست خورد را پر نمایید: