ورق سیاه و گالوانیزه محصول دو نورد متفاوت هستند. این دو ورق بسیار کاربردی هستند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. بسیاری از افراد ورق سیاه و ورق گالوانیزه را با هم اشتباه می کنند. ما در این مقاله کامل در مورد روش تولید ورق سیاه و گالوانیزه، تفاوت ها و کاربرد های این دو را توضیح می دهیم. شما با خواندن این مقاله می توانید هنگام خرید ورق سیاه و ورق گالوانیزه انتخاب صحیح تری داشته باشید، پس تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
قبل از اینکه به بررسی ورق سیاه و گالوانیزه بپردازیم بیاید با روش تولید آن ها آشنا شویم.
تفاوت نورد گرم و نورد سرد چیست؟
تفاوت های زیادی بین این دو فولاد وجود دارد. تفاوت اصلی بین فولاد نورد گرم و فولاد نورد سرد به نحوه تولید و پردازش این فلزات در کارخانه است.
فولاد نورد گرم:
نورد گرم یک فرآیند در دمای بالا ( معمولا در دمای بیش از 1700 درجه فارنهایت ) است. زمانی که فولاد بالاتر از تبلور مجدد باشد، می توان آن را به راحتی شکل داد و فولاد را در اندازه های بسیار بزرگ ساخت. به طور کلی فولاد نورد گرم از فولاد نورد سرد ارزان تر است.
موارد استفاده: محصولات نورد گرم شامل میله های فولادی در صنایع جوشکاری، ساخت و ساز و خطوط راه آهن است. فولاد نورد گرم در شرایطی استفاده می شود که اشکال دقیق مد نظر نیست.
فولاد نورد سرد:
به طور کلی فولاد نورد سرد از فرآوری بیشتر فولاد نورد گرم به دست می آید. فولاد در دمای اتاق خنک می شود و سپس آنیل یا نورد حرارتی انجام می شود. کشش سرد فولاد باعث افزایش استحکام کششی می شود و عملیات حرارتی پرهزینه را حذف می کند. کار با میله هایی که از نورد سرد تولید می شوند معمولا به دلیل داشتن کربن بیشتر، سخت تر است.
ویژگی های ورق گالوانیزه
گالوانیزه چیست؟ فرآیندی است که یک پوشش محافظ را روی فولاد اعمال می کند تا از زنگ زدگی و خوردگی تا حد امکان جلوگیری کند. فولاد گالوانیزه علاوه بر مقاومت بالا در برابر خوردگی، دارای خواص متعدد و زیادی است که آن را به یک فولاد بسیار محبوب تبدیل کرده است. استحکام فولاد گالوانیزه در برابر خوردگی 100 برابر بهتر از فولاد بدون پوشش است. همچنین هزینه نگهداری فولاد گالوانیزه بسیار کم می باشد.
برای مطالعه بیشتر درخصوص فرآیند گالوانیزاسیون و ورق های گالوانیزه کلیک کنید
از مزایای فولاد گالوانیزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت در برابر خوردگی و اکسیداسیون
- تعمیر و نگهداری کم
- طول عمر زیاد
- مقاومت زیاد
- به رنگ نیاز ندارد
موارد استفاده از فولاد گالوانیزه
فولاد گالوانیزه کاربرد های زیادی دارد از جمله:
- ساخت ابزار
- سقف
- دودکش
- سوله
- ناودان
- لوله کشی
- سازه های بزرگ مانند پل ها، دکل ها و …
ویژگی های ورق سیاه
ورق سیاه چیست؟ ورق سیاه از نورد گرم در دمای 1700 درجه فارنهایت تولید می شود. سطح ورق سیاه مانند ورق های روغنی و گالوانیزه براق نیست و حال مات دارد. ورق سیاه را به دو دسته معمولی و صنعتی تقسیم بندی می کنند. ورق سیاه های معمولی بیشتر در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. ورق سیاه صنعتی در پتروشیمی و سد سازی مورد استفاده قرار می گیرد. ورق سیاه کربن کمی دارد، از این رو انعطاف پذیر و شکل پذیر است. مقدار کربن در فولاد های نرم بین 0.05 تا 0.25 درصد است. پایین بودن کربن به این معنی است که آلیاژ کمی در ساختار کریستالی خود دارد. در این فولاد ها در صورت عدم پوشش مناسب در معرض اکسیداسیون ( زنگ ) قرار می گیرد. مقرون به صرفه بودن ورق سیاه آن را در بین مصرف کنندگان محبوب کرده است.
از مزایای ورق سیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت در برابر کشش
- ارتجاعی بودن
- سختی و استحکام بالا
- قابلیت جوشکاری و ماشین کاری
موارد استفاده از ورق سیاه
- اتومبیل سازی
- دکوراسیون
- فولاد سازه
- ادوات و ابزار های جنگی
- ساخت آبگرمکن
- سد سازی
حال پس از آشنایی با ویژگی ها و مراحل ساخت ورق سیاه و گالوانیزه به بررسی تفاوت های این دو می پردازیم.
آشنایی با تفاوت های ورق سیاه و گالوانیزه
نحوه تولید ورق سیاه و گالوانیزه:
ورق سیاه با نورد گرم تولید می شود و محصول اولیه فولاد است. اما ورق های گالوانیزه جزء محصولات ثانویه فولادی است و دارای پوشش روی است.
ظاهر ورق سیاه و گالوانیزه:
ظاهر این دو محصول فولادی با هم تفاوت دارد. ورق سیاه سطحی مات دارد ولی ورق گالوانیزه سطحی صیقلی، صاف و بدون برآمدگی دارد.
زمان تولید:
تولید ورق سیاه زمان بر است و نسبت به ورق گالوانیزه بیشتر طول میکشد. سرعت تولید ورق گالوانیزه به حدی بالا است که می توان به صورت سفارشی برای مشتریان تولید کرد.
خواص فیزیکی:
منظور از خواص فیزیکی مقاومت ورق سیاه و گالوانیزه در برابر کشش و فشار است. ورق گالوانیزه با توجه به فرآیندی تولیدی که دارد در برابر نیرو های خمشی مقاوم تر است. به طور کلی استحکام و سختی ورق گالوانیزه بیشتر از ورق سیاه است.
مقاومت در برابر زنگ زدگی:
همانطور که در مراحل تولید ورق سیاه و گالوانیزه ( نورد گرم و سرد ) توضیح داده شد، ورق گالوانیزه در برابر اکسیداسیون مقاوم تر است و عمر آن حتی ممکن است به 70 سال هم برسد. در صورتی که ورق سیاه به دلیل عدم پوشش مقاومت کمی در برابر اکسیداسیون دارد
ابعاد:
ابعاد ورق سیاه نسبت به ورق گالوانیزه بسیار متنوع است. ورق سیاه به دو صورت رولی و فابریک تولید می شود و با توجه به نیاز خریداران ورق ها برش داده می شود.
ضخامت ورق سیاه و گالوانیزه:
معمولا قطر و ضخامت ورق سیاه بین 1.5 تا 100 میلی متر است. کمترین ضخامت 1.2 است که برای کارخانه های تولید لوله و پروفیل استفاده می شود. معمولا ضخامت ورق گالوانیزه بین 0.25 تا 2.5 میلی متر است. کم بودن ضخامت ورق گالوانیزه باعث شکنندگی ورق می شود.
قیمت:
به طور کلی قیمت ورق سیاه از ورق گالوانیزه پایین تر است. قیمت ورق سیاه و گالوانیزه به عوامل زیادی بستگی دارد. از مواردی که روی قیمت ورق های فولادی تاثیر دارد می توان به وزن، قیمت ارز، روش تولید، هزینه نگهداری، حمل و نقل و … اشاره کرد. با توجه به نوسان بازار نمی توان قیمت مشخصی را برای این دو ورق مشخص کرد.
منابع: