پروفیل ها دسته ای از مقاطع فولادی هستند که با سطح مقطع ثابت و طول مشخص ساخته می شوند. سطح مقطع این قطعات ممکن است از نوع بسته و به شکل های مربع، مستطیل، دایره و…، و یا از نوع باز و به شکل T، U، C و… باشد. پروفیل Z نیز یکی از انواع پروفیل های باز است که کاربرد گسترده ای در صنعت ساختمان دارد. این نوع پروفیل که به آن پرلین زد نیز می گویند، عمدتاً در نصب و اجرای درب و پنجره ها به کار می رود.
برای آشنایی با انواع پورفیل استیل روی کلمه لینک کلیک کنید.
معرفی انواع پروفیل Z
انواع پروفیل Z را می توانیم با توجه به شکل ظاهری، ضخامت و ابعاد دسته بندی کنیم. از نظر شکل ظاهری پروفیل های Z ممکن است از نوع پروفیل های لبه دار، بدون لبه، پانچ، پانچ لبه دار و… باشند. بر اساس ابعاد، ضخامت و وزن معروف ترین پروفیل های Z عبارتند از: پروفیل Z16، پروفیل Z18، پروفیل Z20 و پروفیل Z22.
پروفیل Z16 در ضخامت ۲ میلی متر و وزن ۴.۹ کیلوگرم، ضخامت ۲.۵ میلی متر و وزن ۶ کیلوگرم و ضخامت ۳ میلی متر و وزن ۷.۲ کیلوگرم تولید می شود.
تولید پروفیل Z18 با ضخامت ۲ میلی متر و وزن ۵.۲ کیلوگرم، ضخامت ۲.۵ میلی متر و وزن ۶.۵ کیلوگرم و ضخامت ۳ میلی متر و وزن ۷.۷ کیلوگرم صورت می گیرد.
پروفیل های Z20 با ضخامت ۲ میلی متر و وزن ۵.۵ کیلوگرم، ضخامت ۲.۵ میلی متر و وزن ۶.۸ کیلوگرم، ضخامت ۳ میلی متر و وزن ۸ کیلوگرم و ضخامت ۳.۵ میلی متر و وزن ۹.۵ کیلوگرم ساخته می شوند.
انواع پروفیل Z22 نیز در چهار نوع تولید می شوند. این قطعات را می توانیم در بازار مقاطع فولادی با ضخامت ۲ میلی متر و وزن ۵.۸ کیلوگرم، ضخامت ۲.۵ میلی متر و وزن ۷.۲ کیلوگرم، ضخامت ۳ میلی متر و وزن ۸.۶ کیلوگرم و ضخامت ۳.۵ میلی متر و وزن ۱۰ کیلوگرم مشاهده کنیم.
پروفیل Z چه کاربردهایی دارد؟
پروفیل Z قطعه کارآمد و مهمی است، به همین دلیل در بسیاری از صنایع کاربرد دارد. از این محصول غالباً در صنعت ساخت و ساز استفاده می شود. برای نمونه می توانیم به ساخت چهارچوب و قاب در و پنجره ها اشاره کنیم. همچنین در سقف بسیاری از اماکن سربسته نظیر سالن ها، انبارها، سوله ها یا پارکینگ ها از انواع پروفیل و به ویژه پروفیل زد سوله استفاده می شود.
پروفیل های زد در ساخت اسکلت های فلزی سازه ها نیز کاربرد دارند. از این قطعات به منظور اتصال بخش های مختلف اسکلت استفاده می شود. افزایش مقاومت خطوط لوله، سازه های فولادی و… نیز با استفاده از پروفیل های زد صورت می گیرد. همچنین در صنعت حمل و نقل پروفیل های زد در مواردی چون ریل گذاری و ساخت ایستگاه مورد استفاده قرار می گیرند. بسیاری از تجهیزات، دستگاه ها، تاسیسات و لوازم مورد استفاده در صنایع تولیدی نیز با استفاده از این قطعه تولید، نصب و اجرا می شود.
مزایای پروفیل زد چیست؟
پروفیل Z مزایا و نقاط مثبت زیادی دارد. در این بخش برخی از این مزیت ها را مرور می کنیم:
- استفاده از پروفیل Z در استحکام سازه ها نقش بسزایی دارد. قدرت تحمل این قطعه در برابر فشار کششی موجب شده که همواره در ساخت سازه های فولادی کاربرد داشته باشد.
- استفاده، نصب و تعویض پروفیل های زد ساده و راحت است. این قطعات عمدتاً با استفاده از پیچ و مهره متصل می شوند، به همین دلیل در صورت بروز هر مشکلی می توان آنها را به سهولت تعویض کرد.
- حمل و نقل پروفیلهای زد به راحتی انجام می شود.
- پروفیل Z قابل بازیافت است و با محیط زیست سازگاری دارد.
- با وجود کارایی بالا وزن اندکی دارد، به همین دلیل استفاده از آن به کاهش ۴۰ درصدی وزن ساختمان کمک می کند.
نحوه تولید پروفیل زد
پروفیل Z معمولا از طریق فرم دهی ورق های فولادی تولید می شود. برای این منظور ابتدا رول های فلزی را با کمک تجهیزات کلاف باز کن در خط تولید قرار می دهند. سپس ورق ها را با توجه به ابعاد پروفیل مورد نظر برش می دهند. در ادامه ورق های آماده را به وسیله دستگاه های مخصوص جمع کرده و به قسمت پرسکاری منتقل می کنند. در این بخش ورق ها را فرم داده و پروفیل ها را تولید می کنند. این کار را با استفاده از تجهیزاتی همچون رول فرمینگ و پرس بریکت انجام می دهند. در مرحله نهایی پروفیل ها را در اندازه های مورد نظر برش داده و برای ورود به بازار آماده می کنند.
وزن پروفیل زد
وزن پروفیل Z یکی از نقاط مثبت این محصول است. پروفیلهای Z به دلیل ساختار ویژه خود قطعات مفیدی هستند، به طوری که استفاده از آنها نیاز به دیگر مصالح ساختمانی مشابه را برطرف می کند. این قطعات نسبت به بسیاری از مصالح وزن پایینی دارند، در نتیجه می توانند به کاهش وزن کلی ساختمان کمک کنند. از آنجایی که پروفیل های زد کاربردهای مختلفی دارند، در وزن های متنوع تولید می شوند. به طور کلی بازه وزنی این قطعات در حدود ۴ الی ۱۰ کیلوگرم است. البته امکان ساخت این پروفیل ها با وزن کمتر یا بیشتر از این بازه و با توجه به سفارش مشتری وجود دارد.
محاسبه وزن پروفیل Z با استفاده از یک فرمول مشخص صورت می گیرد. در این فرمول وزن پروفیل با توجه به مقدار ارتفاع مقطع، ضخامت، طول لبه و پاشنه پروفیل محاسبه می شود.
قیمت پروفیل زد
قیمت پروفیل Z همچون قیمت سایر محصولات موجود در بازار فولاد همواره با نوسان همراه است، به همین دلیل استعلام آن باید به صورت روزانه انجام شود. عوامل متعددی وجود دارند که قیمت قطعات فولادی و از آن جمله پروفیل Z را تحت تاثیر قرار می دهند. تغییرات بازار ارز یکی از این عوامل است که به شکل های مختلف بر قیمت محصولات فولادی تاثیر می گذارد. از آنجایی که متریال های مورد استفاده در تولید پروفیل عمدتاً وارداتی هستند، قیمت ارز به طور مستقیم بر قیمت این قطعه اثر می گذارد. علاوه بر این وضعیت بازار فولاد و رویدادهای سیاسی و اقتصادی نیز به شکل های دیگر بر قیمت پروفیل Z موثر هستند. گذشته از عوامل خارجی، قیمت پروفیل های زد با توجه به وزن، ضخامت، ابعاد و دیگر مشخصات این قطعات تعیین می شود.