انواع ورق روغنی و کاربردهای آن
ورق روغنی یکی از مقاطع فولادی است که کاربردهای گسترده ای دارد. انواع ورق روغنی طی فرآیندی که روی ورق انجام می گیرد، سیاه ساخته می شوند. با توجه به اهمیت آن در صنایع مختلف در این مطلب قصد داریم به انواع ورق های روغنی و کاربردهای آن ها بپردازیم.
ورق روغنی چیست؟
ورق روغنی طی یک سری فرآیند، از ورق سیاه تولید می شود که به آن ورق سرد نیز گفته می شود. با توجه به اینکه در طول مراحل تولید، فشار زیادی را تحمل می کند از مقاومت بالاتری نسبت به ورق سیاه برخوردار است و چون برای جلوگیری از زنگ زدگی سطح آن را روغن کاری می کنند صاف و صیقلی است.
ورق های روغنی شکل پذیرند و نسبت به کشش مقاومت دارند. بنابراین در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگی های ورق روغنی
به علت عملیات حرارتی که روی این ورق ها صورت می گیرد ویژگی آن ها با ورق نورد گرم کاملا متفاوت است و به دلیل مقاومت بالاتری که در برابر کشش و گسیختگی دارند در صنایع مختلف از جمله خودرو سازی (فیلتر و بدنه خودرو) و لوازم خانگی (یخچال، گاز، ماشین لباسشویی و….)، ساختمان سازی و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.
همه انواع ورق روغنی طی عملیات نورد سرد که روی ورق سیاه انجام می گیرد خواص متفاوتی به خود می گیرند و شکل پذیری بیشتری نسبت به ورق سیاه پیدا می کنند. همچنین این عملیات حرارتی سطح ورق را صاف تر و یکنواخت تر کرده و کیفیت آن را نیز بالا می برد؛ به همین علت در ساخت ورق های گالوانیزه و رنگی مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی می توان گفت در صنایعی که فقط ویژگی های مکانیکی مد نظر است استفاده از ورق های سیاه گزینه ی مناسب تری است چرا که قیمت پایین تری نسبت به ورق روغنی دارد. اما در مواقعی که شکل ظاهری بدنه دارای اهمیت است، باید از ورق های روغنی یا نورد سرد استفاده کرد.
روش تولید ورق روغنی
همان طور که گفته شد برای تولید ورق روغنی، از نورد سر استفاده می شود. به این صورت که ورق فلز مورد نظر را در دمایی بین دمای محیط و دمای 200 درجه قرار می دهند. ورق فلزی تحت فشار بسیار زیاد، از غلطک های مخصوص عبور می کند. این فرایند باعث کاهش ضخامت ورق و افزایش استحکام و دوام آن می شود.
انواع ورق روغنی
ورق های روغنی با توجه به مواد اولیه و همچنین عملیاتی که برای ساخت آن ها اجرا می شود به چند نوع تقسیم می شوند و هر کدام از آن ها کاربردهای متفاوتی دارند که در ادامه به آن می پردازیم.
ورق معمولی ST12
این نوع ورق جزء پرمصرف ترین ورق های روغنی محسوب می شود. مشخصات ورق st12 به گونه است که تا 45 درجه قابلیت خم شدن دارد. تاریخ انقضای آن نیز 18 ماه است. از این ورق در صنایع گوناگون از جمله ساختمان سازی و صنعت استفاده می شود همچنین در ساخت قطعات الکترونیکی، صنعت خودرو، ساخت کشتی و کانتینر کاربرد دارد. برای استفاده در مخازن تحت فشار نیز انتخاب مناسبی است. به طور کلی ساختار آن به گونه ای است که استحکام بالاتری نسبت به انواع دیگر دارد. همچنین خاصیت جوش پذیری داشته و از نظر کیفیت سطح، در حد متوسط است.
ورق نیمه کشش ST13
ورق روغنی st13 یکی دیگر از انواع ورق روغنی است که برای مصارف صنعتی و غیر صنعتی مناسب است. در واقع برای مصارفی کاربرد دارد که در آن پرسکاری با عمق کم صورت می گیرد. این ورق تا 90 درجه قابل خم شدن است و تاریخ انقضای آن نسبت به ورق ST12 کمتر است چرا که باید نهایتا تا 8 ماه پس از تولید مورد استفاده قرار داد. سطح این ورق ها عاری از هر گونه عیب های ظاهری است و نسبت به ورق های روغنی st12 صاف تر است. به طور کلی می توان گفت که این نمونه از ورق روغنی برای ساخت لوازم خانگی و اداری، اتومبیل سازی و صنعت ساخت و ساز و عمران مناسب است.
ورق فوق کشش ST14
مشخصات ورق st14 به گونه ای است که نسبت به دو نمونه قبلی منعطف تر است به طوری که می توان آن را کاملا تا کرد حدود 8 ماه نیز تاریخ انقضا دارد. از این ورق برای صنعت اتومبیل سازی برای ساخت بدنه و فیلتر خودرو استفاده می شود.
البته این نامگذاری ها طبق استاندارد DIN 1623-1 انجام شده است. در استاندارد جدید DIN EN 10130 برای نام گذاری انواع ورق روغنی به جای st12،st13 ،st14 از DC01، DC02 و DC03 استفاده می شود. نمونه های دیگری از ورق های روغنی با نام ورق روغنی EK2 و ورق روغنی QStE نیز ساخته می شوند.
ورق روغنی ek2 خاصیت لعاب پذیری دارد و از آن ها برای ساخت لوازم خانه از جمله اجاق گاز استفاده می شود. ورق های QstE نیز در برابر سایش مقاومت بالایی دارند و برای تولید قطعات زیرین خودرو که در معرض ساییدگی قرار دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
قیمت انواع ورق روغنی
قیمت ورق روغنی به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله: نرخ دلار، کیفیت و ضخامت ورق، آلیاژی که برای ساخت آن استفاده شده است و برند و کارخانه تولید کننده آن. اما می توان گفت با توجه به اینکه سرعت ساخت و تولید انبوه این ورق ها بالاست، هزینه مناسبی دارند چرا که قیمت نهایی آن برای تولید کننده بالا نیست.
موارد مهم در مورد خرید انواع ورق روغنی
با توجه به آنچه گفته شد ورق های روغنی تاریخ مصرف های مختلفی دارند. بنابراین موقع خرید ورق روغنی باید به تاریخ مصرف آن ها دقت کنید خصوصا در مورد مصارفی که به پرس نیاز دارند چراکه ورق تاریخ مصرف گذشته ممکن است در حین پرس کاری پاره شود.
کارخانه سازنده محصول، در کیفیت نهایی ورق روغنی تاثیر بالایی دارد. بنابراین سعی کنید از یک برند شناخته شده و معتبر خرید کنید که انواع ورق روغنی را با کیفیت بالا عرضه می کنند.
ضخامت ورق های روغنی، با توجه به کاربرد آن ها متفاوت است و به همین دلیل با درجات مختلف تقسیم بندی می شوند. هرچه درجه بالاتر باشد ضخامت ورق کمتر است و درجه پایین تر به معنای ضخامت بیشتر ورق روغنی است. اما به طور کلی ضخامت این ورق ها از 3 تا 30 میلی متر متغیر است. با توجه به نوع کاربرد ضخامت مورد نظر را انتخاب کنید.
فروشگاه مسیحا
فروشگاه فلزات مسیحا با بیش از ۲۸ سال سابقه فعالیت در بازار فولاد ایران یکی از تامین کنندگان برتر ورق استنلس استیل در سراسر کشور می باشد. برای کسسب اطلاعات بیشتر در باره فروشگاه ما کلیک کنید.