انواع روش‌ها و نکات پوشش‌دهی فلزات

در این محتوا قصد داریم تا در باره پوشش دهی فلزات و انواع روش های پرکاربرد گفتگو کنیم. اگر شما هم درباره فرآیندهای پوشش دهی فلزات سوالاتی در ذهن دارید این محتوا برای شماست.

فرآیندی که در طی آن سطح اشیاء فلزی را پوشش می دهند، پوشش دهی فلزات نامیده می شود. این کار غالبا با هدف افزایش سختی، افزایش مقاومت در برابر سایش، بالا بردن مقاومت در مقابل خوردگی، افزودن هدایت الکتریکی و حرارتی و نیز افزایش قابلیت انعکاس نور و رنگ صورت می پذیرد.

چرا پوشش دهی فلزات مهم است؟

توجه به عوامل اقتصادی در کنار خواص و کاربردهای ماده پوشش دهنده باعث شده است که استفاده از آلیاژهای گران قیمت که دارای مقاومت چشمگیری در برابرخوردگی هستند، صحیح و در عین حال به صرفه نباشد. بدین ترتیب فلزات و آلیاژهایی نظیر نیکل، آلیاژ نیکل سیاه / کروم، کروم، پالادیوم، آلیاژ پالادیوم / نیکل، مس، قلع، پلاتین، روتنیوم، کادمیوم، برنج و روی متداول ترین مواد پوشش دهنده در پوشش دهی فلزات گوناگون می باشند.

معرفی انواع پوشش دهی فلزات

در ادامه این مطلب برخی از روش های رایج برای پوشش دهی فلزات را مورد بررسی قرار می دهیم، با ما همراه باشید.

پوشش دهی نیکل کروم

آبکاری نیکل کروم را تحت عنوان آبکاری تزئینی کروم نیز می شناسند. استفاده از نیکل در این روش موجب ایجاد سطحی صاف و یک دست شده که در مقابل خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارد.

قابلیت بازتابندگی بسیار زیاد از دیگر ویژگی های این روش می باشد. پوشش های کروم نیز غالبا نقره ای و یا سفید مایل به آبی بوده و به منظور محافظت از پوشش نیکل بر روی سطح اعمال می شوند. این پوشش موجب می شود که میزان خراشیدگی و خوردگی در سطح، به کمترین مقدار ممکن برسد.

جالب است بدانید سطحی که با استفاده از با استفاده از روش کروم نیکل پوشش دهی شده است، قدرت انعکاسی ۶۵ درصدی دارد که برای همیشه ثابت مانده و کاهش پیدا نمی کند!

پوشش دهی گالوانیزه

پوشش دهی فلزات با استفاده از گالوانیزه یکی از منحصر به فرد ترین روش های محافظتی است که در عین کم هزینه بودن، به سادگی قابل اجرا بوده، طول عمر مفید طولانی داشته و بسیار نیز پر کاربرد است. در این روش قطعه فلزی مورد نظر را در حوضچه روی مذاب فرو می برند تا بدین ترتیب روی ذوب شده دارای دمای ۸۳۰ درجه سانتی گراد تا ۸۷۰ درجه سانتی گراد با فولاد پیوند بخورد.

ضخامت لایه روی مورد استفاده در این روش پوشش دهی فلزات موجب کاهش فرسایش شده و همین امر آن را برای استفاده در فضاهای بیرونی مناسب ساخته است.

 مزایا پوشش دهی گالوانیزه

پوشش دهی با استفاده از روش گالوانیزه ، یکی از بهترین روش های مراقبت از فلز است .

روش پوشش دهی گالوانیزه بسیار مقرون به صرفه است و به سادگی قابل اجرا می باشد .

وقتی با گالوانیزه فلزات را پوشش می دهیم عمر فلزات افزایش پیدا می کند ، همچنین کاربرد بسیاری در صنعت های مختلف دارد .

در این روش ، روی را در یک حوض ذوب کنند تا به دمایی معادل 830 تا 870 درجه سانتی گراد برسد و با فولاد پیوند بخورد .

آبکاری الکتریکی (Electroplating)

آبکاری الکتریکی یا الکتروپلیتینگ، شامل رسوب یک لایۀ نازک از یک فلز بر روی سطح فلز دیگر است. در هنگام الکتروپلیتینگ، هر دو فلز در یک محلول الکترولیتی قرار می گیرند. فلزی که باید روکش شود مانند آند عمل می کند. فلز پوشش دهنده نیز مانند کاتد عمل می کند.

آبکاری الکتریکی یا الکتروپلیتینگ، شامل رسوب یک لایۀ نازک از یک فلز بر روی سطح فلز دیگر است.
آبکاری الکتریکی یا الکتروپلیتینگ، شامل رسوب یک لایۀ نازک از یک فلز بر روی سطح فلز دیگر است.

جریان الکتریکی به سلول الکترولیتی وارد می شود و باعث می شود یون های فلزی از کاتد به آند منتقل شوند. بدین ترتیب پوشش ایجاد می شود.

مقاومت در برابر خوردگی در روش ابکاری الکتریکی

الکتروپلیتینگ مقاومتی عالی در برابر خوردگی ایجاد می کند و می تواند برخی از خواص مکانیکی فلز را بهبود بخشد. الکتروپلیتینگ همچنین سطح زیبایی را ایجاد می کند. این موضوع این روش را برای پوشش دهی جواهرات و زیور آلات ایده آل می کند.

با این حال، الکتروپلیتینگ می تواند ضخامت های پوشش غیریکنواختی ایجاد کند که آن را برای کاربردهای با دقت بالا نامناسب می کند. همچنین، این فرآیند خود نیازهای بی شماری دارد و برای استفاده در مقیاس صنعتی بسیار پر هزینه است.

برای مطالعه مقالات مرتبط، به قسمت بلاگ فروشگاه فلزات مسیحا مراجعه فرمایید.

پوشش دهی پودری (Powder coating)

پوشش دهی پودری، همان طور که از نام آن پیداست، شامل پوشاندن یک قطعه با ماده ای مبتنی بر پودر است. این فرآیند الکترواستاتیک است. در این روش، ذرات پوشش به صورت الکتریکی و از طریق قطبی که در مقابل قطعه ای است که باید پوشش دهی شود، شارژ می شوند. اختلاف بار باعث چسبیدن ذرات پودر شده به سطح فلز می شود. سپس قطعه پوشش داده شده در کوره تحت عملیات حرارتی قرار می گیرد تا پوشش آن سخت شود.

پوشش دهی پودری
پوشش دهی پودری

پوشش های پودری به دلیل دوام و زیبایی ظاهری بسیار مشهور هستند. به علاوه، از آنجا که پوشش های پودری حاوی حلال نیستند، تقریبا انتشار ترکیبات آلی فرار (VOC) ندارند.

آیا پوشش پودری مقرون به صرفه است؟

اگرچه پوشش های پودری ممکن است در طولانی مدت مقرون به صرفه باشد. اما هزینه های اولیه شروع کار ممکن است قابل توجه باشد. این فرآیند پوشش دهی به اسپری های مخصوص، کوره ها و تجهیزات پاشش نیاز دارد. این امر همچنین می تواند ابعاد قطعات قابل پوشش را محدود کند.

دستیابی به لایه های نازک پوشش نیز دشوار یا حتی غیرممکن است. علاوه بر این، سطح نهایی در مقایسه با سایر روش های پوشش، یکنواخت ترین نیست. پروژه هایی که به ضخامت پوشش کمتر از شش میل نیاز دارند باید به روند پوشش دهی دیگری متکی باشند.

از ترکیبات بالقوۀ سمی و مضر به عنوان الکترولیت در فرآیند الکتروپلیتینگ استفاده می شود. بنابراین، هنگام دورریزی مواد شیمیایی الکترولیت ها باید دقت شود تا از آلودگی محیط جلوگیری شود.

پوشش دهی فلزات با استفاده از رنگ

پوشش دهی با استفاده از رنگ، در حقیقت یکی از کاربردهای رنگ مایع است. این تکنیک، در دسترس ترین و مقرون به صرفه ترین نوع پوشش دهی است. بسته به نوع فلز، محیط کار و نیازهای عملکردی می توان از فرمولاسیون های مختلف رنگ استفاده کرد.

پوشش دهی فلزات با استفاده از رنگ
فرآیند پوشش دهی فلزات با استفاده از رنگ

برای کاربردهای صنعتی، پوشش های رنگ به آرامی با روش های دیگر پوشش جایگزین می شوند. البته برخی از رنگ ها ممکن است حاوی عناصر سمی و سایر ترکیبات فرار (VOC) باشند. بدیهی است که این امر برای محیط زیست مضر است.

دوام پوشش با رنگ چقدر است؟

دوام این پوشش ها از سایر روش های پوشش دهی کمتر است. زیرا به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض محیط، احتمالاً کمرنگ یا پوسته پوسته می شوند.

مشاوره تخصصی

جهت دریافت خدمات مشاوره تخصصی بری انتخاب بهترین آلیاژ برای کاربرد شما روی کلمه لینک کلیک کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا