سقف عرشه فولادی گونهای از سقف ساختمانی است که با بهرهگیری از ورقهای فولادی گالوانیزه و برشگیرها طراحی و ایجاد میشود. امروزه مهندسان، اجرا کنندگان و کسانی که در ساخت و سازها فعالیت دارند از روشهای نوین در ساختمانسازی استفاده میکنند. سرعت در زمان اجرا، سبکسازی با استفاده از تجهیزات به روز، رفتن به سمت صنعتیسازی در ساخت و ساز و به حداقل رساندن وزن ساختمان از دلایل استفاده از شیوههای جدید در این حوزه است.
سقف عرشه فولادی یکی از شیوههای به روز و پر استفاده در ساختمانها است و در مقایسه با انواع دیگر، کاربرد بیشتری دارد. در ادامه متن مطالب بیشتری را بیان میکنیم.
مزیتهای استفاده سقف عرشه فولادی
محکم بودن و استواری در برابر زلزله
وزن کم و سبکی این سقف، موجب میشود تا ساختمان نیز وزن کمتری داشته باشد و در اثر زلزله آسیب زیادی به ساختمان وارد نشود. استفاده از تجهیزاتی که وزن ساختمان را کاهش میدهند، سبب میشود زلزله توان و قدرت کمتری برای وارد کردن خسارت به ساختمان داشته باشد.
چون میان زلزله و وزن ساختمان ارتباط مستقیم وجود دارد. هر چقدر ساختمان سبکتر ساخته شده باشد زلزله از توان کمتری برای آسیب زدن به ساختمان برخوردار است. این موضوع موجب میشود لطمه و خسارت کمتری به ساختمان وارد شود.
- استفاده از سقف عرشه فولادی روند انجام پروژه را بالا میبرد.
- کاربرد سقف عرشه فولادی موجب کاهش مدت زمان به پایان رساندن طرح میشود و در نتیجه هزینههای مصرفی تقلیل پیدا میکنند.
- از تعداد نیروی انسانی کمتری استفاده میشود.
- با کاربرد سقف عرشه فولادی قطر سقف کاهش پیدا میکند چون مقدار کمتری بتن مصرف میشود.
- با اجرای سقف عرشه فولادی سطح ایمنی در کارگاه ساختمانی بالا میرود.
- پایداری و مقاومت مناسب در برابر آتشسوزی دارد
- در شرایط آب و هوایی مختلف قابل اجرا است
حداکثر دهانه سقف عرشه فولادی چه میزان است ؟
در ساخت این سقف، به فاکتورهای مختلفی توجه میشود که یکی از آنها حداکثر دهانه یا فاصلهای است که میان ستونها در نظر گرفته میشود. محل قرارگیری عرشه فولادی یا ورقهای گالوانیزه روی تیرهای آهنی یا بتنی است. دهانه سقف عرشه فولادی عبارت است از حد فاصل، میان دو تیر پشت سرهم که عرشههای فولادی بر روی آنها قرار میگیرند. برای اینکه تیرهای کمتری در ساختمان به کار گرفته شود باید دهانه سقف عرشه فولادی بزرگتر باشد. این موضوع موجب کاهش وزن سقف و ساختمان میشود.
نکتهای که در انتخاب حداکثر دهانه سقف عرشه فولادی باید به آن دقت کرد این است که دوام، مقاومت و پایداری لازم را داشته باشد. عوامل مختلفی در تعیین حداکثر دهانه مجاز این سقفها موثر هستند این حد قابل مجاز با توجه به نوع ساختمان، محل آن، مصالحی که به کار گرفته میشوند، نوع عرشه فولادی، میزان کیفیت و استاندارد عرشه فولادی تعیین میشود.
گونههای مختلف سقف عرشه فولادی را بشناسیم
سقف غیرمرکب:
از این نوع سقف فولادی استفاده کمتری میشود. در این گونه از سقف، عرشهها همچون قالب بتن عمل میکنند و پایداری و دوام آنها در مقایسه با سقف مرکب کمتر است. برای افزایش دوام و پایداری سقف غیرمرکب، مواقعی که لازم باشد از میلگردهای پرقدرت در زیر عرشه استفاده میشود.
سقف مرکب بدون میلگرد:
همانطور که از نام این سقف پیدا است در آن از میلگرد استفاده نمیکنند بلکه گلمیخها یا برشگیرها را وسط ورقهای گالوانیزه قرار میدهند یا از ورقهای آجدار استفاده میکنند. این ورقهای آجدار به نسبت، اندازهی بزرگی دارند و ویژگی مثبت آن، ایجاد پیوستگی مناسب میان ورق و بتن است. سقفهایی که در آنها میلگرد به کار رفته است از مقاومت بالایی نسبت به سقفهایی که میلگرد ندارند، برخوردارند.
سقف مرکب با میلگرد:
در این نوع از سقفها بتن، عرشه فولادی و میلگرد یا آرماتور به کار رفته است. به کارگیری آرماتور در بالای عرشه فولادی موجب بیشتر شدن پایداری و دوام سقف میشود. در ساختمانهایی که سقف نیاز به دوام و مقاومت بیشتری دارد، استفاده از سقف مرکب با میلگرد کاراتر است. ذکر این نکته لازم است که ساخت این نوع سقف متداولتر است.
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی
ایجاد عرشه فولادی:
در مرحله اول باید عرشه فولادی یا ورقهای گالوانیزه موجدار به شکل درست و مرتب در جای مخصوص خود قرار داده شوند. شکل قرارگیری به این ترتیب است که ورقها بر روی تیرهای افقی یا فرعی گذاشته میشوند به دلیل اینکه ورقها از وزن سبکی برخوردار هستند قرار دادن آنها در جای مخصوص خود به وسیله نیروی کار یا دستگاههای کوچک قابل انجام است.
پیوند دادن عرشه به تیرها:
در مرحله دوم با کمک گلمیخها، ورقهای گالوانیزه به تیرها متصل میشوند. برای این کار بر روی ورق سوراخ ایجاد میکنند و گل میخ را از آن رد میکنند، در ادامه با استفاده از شیوهای که با نام قوس الکتریکی شناخته میشود آنها را به تیرهای فرعی متصل میکنند یا به عبارتی جوش میدهند.
جهت مطالعه مقالات مرتبط کلیک کنید.
آرماتوربندی:
در این مرحله با لحیم زدن یک رشته آرماتور به گلمیخها و متصل کردن مابقی به آنها، شبکه ای از آرماتورها ایجاد میشوند. در آخر، این شبکه ایجاد شده از آرماتورها در بتن قرار داده میشوند، این کار موجب استواری زیاد عرشه فولادی میشود.
بتنریزی:
در آخرین مرحله، بتنریزی انجام میشود. ضخامت و وزن بتن با توجه به معیارهای خاصی تعیین میشود. سپس بتن بر سطح عرشه فولادی ریخته میشود و شبکه آرماتوری درون آن قرار میگیرد. در قدم آخر نازک کاری روی سطح بیرونی بتن انجام میشود.
سقف عرشه فولادی از قیمت متنوعی برخوردار است، مهمترین عاملی که در تعیین قیمت سقف فولادی تاثیرگذار است، کیفیت به کار رفته در مواد اولیه آن است.
از دیگر عواملی که در قیمت این سقف تاثیرگذار هستند بالا رفتن یا پایین آمدن هزینه متریال اولیهای است که در ساخت سقف عرشه فولادی به کار میرود. بتن و ورق عرشه فولادی در اجرای سقف عرشه فولادی استفاده میشوند و از جمله عواملی هستند که در قیمت اثرگذارند. به این ترتیب که اگر این دو مواد اولیه در بازار کم باشند و تقاضا برای آن بالا باشد، قیمت متریال اولیه افزایش پیدا میکند در نتیجه قیمت سقف عرشه فولادی نیز بالا میرود.
اگر متریال اولیهای که برای ساخت و تولید سقف فولادی احتیاج است در بازار زیاد باشد و میزان تقاضا برای مواد اولیه کم باشد یا میزان متریال، متناسب با تقاضا باشد، قیمت مواد اولیه تنزل پیدا میکند و موجب میشود قیمت نهایی سقف نیز پایین بیاید.