لوله گوشتدار چیست و چه کاربردهایی دارد
لولههای فولادی دارای انواع مختلفی از نظر شکل ظاهری، کاربرد، جنس، ابعاد و سایز هستند؛ کاربرد اصلی لوله در انتقال انواع مختلف مواد از محلی به محل دیگر نمایان میشود. لوله گوشت دار یکی از حیاتیترین انواع لوله در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی است؛ اما لوله گوشت دار چیست؟ لوله گوشتدار یکی از انواع لوله فولادی است که ضخامت بالاتری نسبت به بقیه لوله ها دارد و به همین دلیل اصطلاح گوشت دار را برای این لوله در نظر گرفتهاند. در برخی صنایع نیز این لوله را با نام لوله ضخامت بالا میشناسند. از این نوع لوله استفاده زیادی میشود و دلیل آن هم این است که در مقایسه با دیگر لولهها، 20 درصد ضخامت بیشتر دارد. در ادامه قصد داریم تا شما را با کاربرد لوله گوشت دار و نحوه تولید لوله گوشتدار آشنا کنیم.
لوله گوشتدار چیست؟
مهمترین دغدغه انسانهای اولیه پس از یک جا نشینی، انتقال آب از منابع طبیعی به محل زندگی بود. تلاشهای بشر در این زمینه به تولید لولههای سفالین منجر شد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و نیز دستیابی انسان به فلز و آلیاژهای مختلف، امروزه با انواع لوله روبهرو هستیم.
همانطور که پیش از این اشاره شد، لولههای مورد استفاده در صنایع مختلف به دو صورت درزدار و بدون درز تولید میشوند. برای تولید لوله درزدار، ورق فولادی را ابتدا به روشهای مختلف شکل دهی کرده و سپس جوش میدهند. از انواع روشهای جوشکاری، مثل جوش مقاومتی و جوش زیرپودری برای تولید لوله درزدار استفاده میکنند.
خمکاری و جوشکاری
از آنجا که امکان خمکاری و جوشکاری ورقهای ضخیم فولادی وجود ندارد، برای تولید این دسته از لولهها مشابه لوله مانیسمان عمل میکنند. به همین دلیل لوله گوشتدار را در گروه لولههای مانیسمان قرار میدهند. اگر برایتان سوال پیش آمده که لوله مانیسمان چیست باید بگوییم که این مقطع فولادی همان لوله بدون درز است که به نام کاشفان این نوع لوله شناخته شدهاند. بنابراین، لوله گوشتدار دستهای از لولههای بدون درز است که ضخامت بالایی دارند.
ویژگی های لوله گوشت دار
لوله های گوشت دار دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند که به شرح زیر است:
- استفاده از این محصول در پروژه های عظیم
- مقاومت بسیار بالا و تحمل فشار
- ضخامت و همچنین وزن بالا
- عدم جوش پذیری
کاربرد لوله گوشتدار
لولههای گوشتدار با توجه به مراحل ساختی که دارند، نسبت به لولههای با ضخامت بسیار کم در پروژههای سنگین و صنایع بزرگ کشور مورد استفاده قرار میگیرند. صنایع نفتی و پتروشیمی، کارخانجات تولید مواد شیمیایی، صنعت گسترده برق و پروژههای پیرامون آن، آبیاری زمینهای کشاورزی در وسعتهای بسیار زیاد، احداث پروژههای شهری و ساخت و سازهای بزرگ، انتقال آب به منظور زهکشی و تأمین آب مورد نیاز، انتقال انواع سیالات گاز، بخار و گاز مایع و استفادههای ساختاری مانند لولههای ستونی، پلها، اسکلههای بنادر، جادههای برون شهری، اسکلت ساختمانهای بزرگ و… از جمله موارد، مورد استفاده لولههای گوشتدار است.
تمامی این موارد از مهمترین کاربردهای لوله ضخیم هستند. این نوع لوله با توجه به استاندارد خود مورد استفاده قرار میگیرد، در ادامه به استاندارد لوله گوشت دار میپردازیم.
تفاوت لوله گوشت دارآهنی و فولادی
برای ساخت لوله های گوشت دار همان گونه که گفته شد از آهن و از فولاد استفاده می شود که نمونه فولادی این لوله ها مقاومت بیشتری دارد. لوله فولادی نسبت به لوله آهنی مشکلاتی چون زنگ زدگی ندارد همچنین لوله های فولادی چگالی زیادی دارد.
تفاوت لوله فولادی دیواره ضخیم و نازک
تفاوت لوله های ضخیم و نازک در جداره آنها می باشد همچنین تکنولوژی به کار رفته در روند و تولید هر کدام متفاوت می باشد. تولید و سایزبندی لوله های ضخیم از شیوه نورد گرم و لوله های نازک از شیوه نورد سرد استفاده می شود. خواص مکانیکی نوع ضخیم و نازک با یکدیگر متفاوت می باشد همچنین شیوه تولید نوع ضخیم و نازک با یکدیگر متفاوت می باشد.
لوله های نوع نازک بیشتر برای مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرد که بیشتر از مقاومت نیاز به دقت داشته باشد که به همین علت بیشتر کاربردهای دیواره نازک در ساختمان ها و ادارات است. لوله های نوع ضخیم برای مکان هایی که میزان فشار قابل تحمل مد نظر باشد. برای دیواره ضخیم نیز کاربرد ها مربوط به صنایع سنگین و شرایط آب و هوایی خاص است.
کاربردهای لوله گوشتدار در صنایع
- صنایع شیمیایی و پتروشیمی
- صنعت برق و آبیاری کشاورزی
- صنعت ساخت و سازهای شهری
- (برای لولههای ستوندار، پلها، اسکلهها، جادهها، سازههای ساختمان)
- انتقال مایعات در مسافتهای طولانی (آبرسانی و زهکشی)
- حمل و نقل (گاز، بخار، گاز مایع)
- صنعت ماشینسازی و هیدرولیک
شیوه تشخیص لوله گوشتدار صنعتی
تیوبهای گوشتدار اصولا برای انتقال مایعات مورد استفاده قرار میگیرند اما ضخامت آنها از حد معمول بالاتر است. اصولا این ضخامت از چندین میلیمتر تا چندین سانتیمتر متغیر است و به دلیل ضخامت بالا با نام گوشتدار یا ضخیم بار شناخته میشود. این دسته از محصولات مانند لولههای درز مستقیم و یا مانیسمان از فرآیند نورد با ماده اولیه شمش فولادی تولید و روانه بازار میشوند.
انواع لولههای ضخیم براساس سایز تقریبی نامگذاری میشوند. به عنوان مثال محصولاتی با ضخامت ۱۰ میلیمتر با نام گوشتدار ۱۰ میل و محصولی با ضخامت ۲۰، با نام گوشتدار 20 میل شناخته میشوند. از ویژگیهای لوله گوشتدار میتوان به سازگاری این قبیل از محصولات با شرایط سخت، قرار گرفتن در محیطهای مرطوب و مستعد بارش، کارایی در فواصل زیاد، مقاومت بسیار بالا و عوامل این چنینی اشاره کرد. به منظور محاسبه دقیق ضخامت میتوان قطر بیرونی و درونی را از یکدیگر کسر نمود تا ضخامت محصول را به صورت تقریبی محاسبه کرد.
استاندارد لوله گوشتدار
استاندارد جهانی ASTM در لولههای بدون درز به عنوان استاندارد مرجع مشخص میشود و نشان میدهد لولههای بدون درز چه کاربردهایی دارند. در حال حاضر ۱۲۰۰۰ استاندارد برای لولههای فلزی وجود دارد. بالغ بر ۱۰۰ استاندارد آن به لوله مانیسمان، لوله درزدار، اتصالات فلزی و … مرتبط میشود.
در ایران میتوانید از استاندارد ASTM برای شناخت آلیاژ سازنده لولههای فولادی استفاده کنید.
لوله مانیسمان، استاندارد ASTM A106
شیرآلات فلزی و فلنجهای جوشی، استاندارد ASTM A105
اتصالات مانیسمان، استاندارد ASTM A234
شیرآلات فولادی با فرآیند ریخته گری، استاندارد ASTM A216
لوله گالوانیزه، استاندارد ISIRI 3360 در ایران و استاندارد ASTM A53 در آمریکا و DIN 50136 در آلمان
خرید انواع ورق استیل
اگر برای پروژه های خود نیاز به ورق استنلس استیل با کیفیت دارید ولی در انتخاب گرید مناسب برای کاربرد خود احتیاج به مشاوره و راهنمایی دارید، اصلا نگران نباشید فروشگاه مسیحا با تیم تخصصی مشاوره در کنار شماست. با کارشناسان ما تماس بگیرید و یا از طریق فرم لینک زیر وارد صفحه فرم در خواست مشاوره شوید.