مجتمع فولاد اصفهان در طرح اولیه قرار بود در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی مبارکه در زمینی به مساحت تقریبا ۱۲ کیلومتر مربع احداث شود. طرح مهندسی، فنی اقتصادی این واحد بر اساس قراردادی در سال ۱۳۴۵ شمسی، از طرف شرکت ملی صنایع فولاد ایران به شرکت فولاد بریتانیا،واگذار شد.
طرح اولیه مجتمع فولاد اصفهان برای تولیدی برابر با ۱.۲ میلیوت تن فولاد در سال بر اساس احیای مستقیم کانال های آهن با گاز های حاصل از افزایش جزئی گاز طبیعی و ذوب و پالایش آهن اسفنجی در کوره های قوس الکتریکی، برای تولید یک میلیون تن انواع پروفیل ساختمانی در سال، برنامه ریزی شده بود. این طرح اوایل سال ۱۳۵۵ شمسی شروع شد. پس از انقلاب این طرح بر اساس تصمیم گیری شورای اقتصاد، به کلی حذف شد و قرار شد در آن محل، طرح مجتمع فولاد بندرعباس احداث شود.
تاسیسات مجتمع فولاد اصفهان
در طرح اولیه مجتمع فولاد اصفهان تاسیسات زیر پیش بینی شده بود که به علت تغییر ظرفیت برنامه تولید این مجتمع از ویژگیهای واحد آن خودداری می شود.
ماشین های تخلیه مواد خام از با گل های حمل و نقل.
نقل و نبات برای انبار کردن سنگ آهن، گندله خام وغیره.
سیستم برداشت برای انتقال کانه آهن و گندله ساخته شده.
آسیاب های گلوله ای برای نرم کردن مواد اولیه.
ماشینهای گندله ساز بشقابی برای تولید گندله خام.
ماشین پختن گندله خام.
واحدهای احیای مستقیم جهت احیای کانه آهن
کوره آهک پزی برای تولید آهک از سنگ آن، ۴ کوره الکتریکی با ظرفیت هر یک ۱۵۰ تومان فولاد مذاب برای ذوب و پالایش آهن اسفنجی و تولید ۱.۲ میلیون تن فولاد مذاب در سال.
مجتمع فولاد اصفهان حقوق انبارهای مواد تعمیرگاه و غیره در نظر گرفته شده بود بود جهت کنترل فرایند های احیا ذوب و پالایش آهن اسفنجی در کوره الکتریکی ای ریخته گری مداوم و نورد به وسیله کامپیوتر در نظر گرفته شده بود. توضیح اینکه استفاده از کامپیوتر فرایند های فوق الذکر از جمله احیا و فولاد سازی برای کشور ما غیر ضروری است و حتی در کشورهای پیشرفته نیز در آن زمان متداول نبود.
برای مطالعه بیشتر می توانید مقاله صنعت فولاد در ایران را مطالعه فرمایید
مواد مصرفی مجتمع فولاد اصفهان
مواد مصرفی مورد نیاز برای مجتمع فولاد اصفهان در طرح اولیه قرار بود از طریق موارد زیر تامین می شود:
کانه آهن لازم برای مجتمع فولاد اصفهان
در طرح اولیه مجتمع فولاد اصفهان خانه آهن ضروری برای تولید سالانه یک میلیون تن فولاد مذاب و ۱.۵۸ میلیون تن خانه آهن تغلیظ شده برآورد شده بود. قرار بود این کارخانه از معادن سنگ آهن داخلی من جمله گل گهر شهر واقع در ۶۰ کیلومتری غرب سیرجان و بافق واقع در جنوب یزد معنی کانه آهن معادنکودرموک از هندوستان تامین شود.
سنگ آهک لازم برای مرکز فولاد اصفهان
سنگ آهک ضروری برای مجتمع فولاد اصفهان قرار بود از معدن حوض ماهی که در حدود ۲۰ کیلومتری مجتمع قرار گرفته بود تهیه شود.
گاز طبیعی لازم برای مجتمع فولاد اصفهان
برای تامین این گاز طبیعی لازم برای مجتمع فولاد اصفهان قرار شده بود که از خط لوله گاز سراسری از ۱۶ کیلومتری غرب مجتمع و جنوب به شمال می گذرد استفاده شود.
آب لازم برای مجتمع فولاد اصفهان
توضیحات طرح اولیه عنوان شد که آب مورد نیاز مجتمع فولاد اصفهان به میزان ۱۶ میلیون متر مکعب در سال پیش بینی شده است که از زاینده رود تامین می شود. به این منظور تصمیم گرفته شد که در کرانه جنوبی این رودخانه در ۱۲ کیلومتری مجتمع فولاد اصفهان تصفیهخانههای به ظرفیت ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ متر مکعب در ساعت تاسیس شود و آب ما آشامیدنی و نیز آب صنعتی تهیه شده و توسط لوله ای به قطر ۷۰ سانتی متر به مجتمع انتقال داده شود.
برق لازم برای مجتمع فولاد مبارکه
در این خصوص، در طرح اولیه پیشبینی شده بود برق مورد نیاز مجتمع فولاد اصفهان به وسیله دو خط انتقال ۴۰۰ کیلو ولتی به طول ۶۰ کیلومتر از پست فشار قوی تیران واقع در غرب اصفهان توسط شبکه برق سراسری تامین شوند.
پیش بینی شده بود سایر مواد اولیه مورد نیاز مجتمع فولاد اصفهان قسمتی از منابع داخلی و قسمتی از خارج تهیه شود.
مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
اکثر طرح ها و قراردادهای بسته شده در ۲۳ سال پیش از انقلاب ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ شمسی از جمله تعهدات مربوط به تأسیس واحدهای تولید آهن و فولاد در ایران پس از انقلاب مورد بررسی مجدد قرار گرفتند از جمله طرح تاسیس مجتمع فولاد بندرعباس و مجتمع فولاد اصفهان به طور کلی تغییر یافتند بر مبنای مطالعات و پیشنهادات شرکت ملی صنایع فولاد ایران شورای انقلاب در تیرماه ۱۳۵۸ شمسی پیشنهاد توقف طرح اولیه مجتمع فولاد اصفهان را تصویب کرد قرار شد کلیه تجهیزات و ماشین آلات ساخته شده برای مجتمع فولاد بندرعباس به محل تعیین شده برای مجتمع فولاد مبارکه اصفهان انتقال یابد به این منظور دستورالعملی برای مذاکره با شرکت ایتالیم پیانتی سازنده تجهیزات ماشین آلات مجتمع فولاد بندرعباس بر مبنای تجدید قراردادهای فی مابین تنظیم شد. سپس مذاکرات بین شرکت ملی صنایع فولاد ایران و شرکت ایتالیم پیانتی مجددا انجام گردید که منجر به امضای قراردادهای جدیدی شد.
بر اساس قراردادهای جدید کل هزینه طرح مجتمع فولاد مبارکه ام از ماشین آلات و امور ساختمانی بدون در نظر گرفتن واحد های احیای مستقیم و تجهیزات لازم برای خنک کردن و آماده کردن شمش حدود ۸۰ درصد نسبت به هزینه اولیه احداث مجتمع افزایش یافت پس از امضای قرارداد جدید با شرکت ایتالیم پیانتی بر مبنای طرح مجدد تجهیزات لازم برای مجتمع فولاد مبارکه و تایید نقل و انتقالات کلیه تجهیزات مجتمع فولاد بندرعباس به مجتمع فولاد مبارکه اصفهان از طرف شورای انقلاب مذاکرات لازم برای خرید واحدهای احیای مستقیم از جمله با شرکت کورف آلمان ونیز شرکت فوست آلپین از اتریش و کوبه استیل از ژاپن انجام گرفت.
ظرفیت تولید مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
مجتمع فولاد مبارکه اصفهان برای تولید ۰.۰۶ میلیون تن فولاد مذاب در سال از طریق پالایش آهن اسفنجی طراحی شده است محصول این مجتمع قرار بود ۲.۵۳ میلیون تن نوار ، ورق و تسمه از نورد سرد و گرم باشد.
فرایند تولید در مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
تولید فولاد در مجتمع فولاد مبارکه اصفهان از طریق احیای مستقیم کانههای آهن توسط گاز طبیعی و پالایش آهن اسفنجی توسط کوره های الکتریکی انجام خواهد شد فولاد تولید شده پس از ریخته گری مداوم فولاد و نورد گرم و سرد آن به محصولات نهایی تبدیل خواهد شد برای این فرایند در مجتمع فولاد مبارکه اصفهان برنامه تولیدی پیش بینی شده است.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت فولاد اصفهان مراجه کنید.