پروفیل استیل یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت است. این قطعه که سطح مقطعی ثابت به شکل مربع، مستطیل، دایره و… دارد، در صنایع گوناگون و به ویژه در صنعت ساختمان به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد. پروفیل استنلس استیل بر اساس سایز، جنس آلیاژ، شکل ظاهری، وزن و دیگر مشخصات با تنوع زیادی تولید می شود.
آشنایی با انواع پروفیل استیل
مقاطع پروفیل استیل با توجه به نیاز بازار و با مشخصات مختلف تولید می شوند، به همین دلیل این قطعات را می توانیم بر اساس معیارهای گوناگون دسته بندی کنیم. گرید استیل، سایز، ضخامت، وزن، نوع کاربری و مشخصات ظاهری از جمله معیارهایی هستند که پروفیل های استیل با توجه به آنها از یکدیگر تفکیک می شوند. در ادامه با برخی از پرکاربردترین انواع پروفیل استیل که بر اساس معیارهای مختلف تقسیم بندی شده اند آشنا می شویم.
انواع پروفیل استیل از نظر آلیاژ
پروفیل های استیل با توجه به گرید آلیاژ تنوع زیادی دارند. می توان گفت امکان ساخت این قطعات با هر فولادی وجود دارد. با این حال برخی از انواع پروفیل استیل پرکاربردتر هستند. به طور دقیق تر می توانیم به پروفیل های استیل ۳۰۴، ۳۱۶ و ۲۰۱ اشاره کنیم که موارد استفاده متعددی دارند. محبوبیت این مقاطع به مزیت ها و قابلیت های متعدد آنها بر می گردد. برای نمونه پروفیل استیل ۳۰۴ پرکاربردترین پروفیل فولادی موجود در بازار است. این قطعه از قابلیت بالایی برای جوشکاری برخوردار است. ضمن اینکه به راحتی شکل می گیرد، ضدزنگ، غیر مغناطیسی و انعطاف پذیر است و خواص شیمیایی و مکانیکی قابل قبولی دارد. از این پروفیل در صنایع غذایی، تولید لوازم آشپزخانه و صنایع آزمایشگاهی به فراوانی استفاده می شود.
برای آشنایی بیشتر با انواع آلیاژهای استنلس استیل کلیک کنید.
پروفیل ۳۱۶
پروفیل استیل ۳۱۶ از مشخصاتی مشابه پروفیل استنلس استیل ۳۰۴ برخوردار است، با این تفاوت که مقاومت بالایی در برابر حرارت و خوردگی دارد. این پروفیل به دلیل برخورداری از قابلیت های بیشتر و خواص شیمیایی و مکانیکی بهتر در صنعت هوافضا پرکاربرد است. از پروفیل استیل ۳۱۶ در صنایع غذایی، کاغذ سازی و صنایع آزمایشگاهی نیز استفاده می شود.
پروفیل استیل ۲۰۱
پروفیل استیل ۲۰۱ از فولاد زنگ نزن با گرید ۲۰۱ تولید می شود. از آنجایی که استحکام و مقاومت استیل ۲۰۱ نسبت به استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ کمتر است، از پروفیل های استیل ۲۰۱ معمولاً در تولید درب و پنجره استفاده می شود.
انواع پروفیل استیل از نظر سطح مقطع
به طور کلی انواع پروفیل استیل در دو نوع باز و بسته تولید می شوند. تفاوت این پروفیل ها به باز و بسته بودن سطح مقطع آن ها ارتباط دارد. سطح مقطع پروفیل های باز ممکن است به شکل Z، T یا U باشد. هر یک از این پروفیل ها کاربردهای ویژه خود را دارند.
انواع پروفیل استیل بسته که سطح مقطع بسته دارند، ممکن است از نوع کلافی یا hss باشند. پروفیل های کلافی غالبا برای ساخت درب و پنجره به کار می روند. در پروفیل های hss به طور معمول سطح مقطع به شکل دایره، مربع یا مستطیل است. این پروفیل ها به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارند.
انواع پروفیل استنلس استیل از نظر کاربرد
دسته بندی انواع پروفیل استیل بر اساس کاربرد کار دشواری است. این پروفیل ها با توجه به خواص و قابلیت های خود مورد استفاده قرار می گیرند، به همین دلیل بسیار پیش می آید که یک نوع پروفیل در بسیاری از فعالیت ها کاربرد داشته باشد. با این حال می توانیم به برخی از پروفیل های استیل که کاربردهای ویژه خود را دارند اشاره کنیم. برای نمونه پروفیل استیل دکوراتیو با برخورداری از نمای ظاهری جذاب عمدتاً در صنعت دکوراسیون به کار می رود. این پروفیل ضخامت اندکی دارد، با این حال از مقاومت بالایی در برابر عواملی چون خوردگی، رطوبت و فشار برخوردار است. پروفیل استیل طلایی، پروفیل استیل براق و پروفیل استیل رنگی برخی از انواع پروفیل های دکوراتیو هستند که غالباً برای مصارف تزیینی به کار می روند.
پروفیل استیل صنعتی نیز نمونه دیگری است که می توانیم به آن اشاره کنیم. این پروفیل استحکام بالایی دارد و در برابر خوردگی بسیار مقاوم است. از پروفیل های صنعتی در پل سازی، ساخت دستگاه ها و تجهیزات صنعتی، خودروسازی، صنایع نظامی، داروسازی و مواردی از این دست استفاده می شود.
کاربردهای پروفیل استیل
پروفیل استیل کاربردهای متنوع و پرشماری دارد. تقریباً در همه صنایع به نوعی از این مقطع فولادی استفاده می شود. برخی از کاربردهای پروفیل استنلس استیل از این قرارند:
- خودروسازی
- صنایع غذایی
- دکوراسیون
- صنایع دفاعی
- هوافضا
- صنعت ساختمان
- داروسازی
- ساخت تجهیزات پزشکی
- ساخت ماشین آلات صنعتی
- تولید لوازم خانگی
روش ساخت پروفیل های استیل
به طور معمول تولید پروفیل استیل با دو روش متداول نورد سرد و نورد گرم صورت می گیرد. در هر دو روش از ورق استیل به عنوان ماده اولیه استفاده می شود. در روش نورد سرد ورق های استیل با اعمال فشار شکل گرفته و به پروفیل تبدیل می شوند. در فرآیند نورد گرم پروفیل های استیل با کمک حرارت شکل می گیرند. پروفیل هایی که با روش نورد گرم تولید می شوند از استحکام و مقاومت بالایی برخوردارند. در مقابل پروفیل های ساخته شده با روش نورد سرد غالبا در فعالیت های سبک مورد استفاده قرار می گیرند.
محاسبه وزن پروفیل استیل
عملیات محاسبه وزن پروفیل استیل بر اساس یک فرمول مشخص صورت می گیرد. در این فرمول وزن پروفیل ها با توجه به ضخامت، ابعاد، تعداد و طول آن ها اندازه گیری می شود.
بررسی قیمت پروفیل استنلس استیل
در تعیین قیمت پروفیل استیل چند فاکتور مهم نقشی اساسی دارند. مواردی نظیر جنس آلیاژ، ضخامت، سایز و نوع پروفیل از جمله فاکتورهایی هستند که قیمت این قطعه بر اساس آنها تعیین می شود. می توان گفت قیمت پروفیل استنلس استیل بیش از هر چیز از مشخصات آن تاثیر می پذیرد. علاوه بر این نسبت عرضه و تقاضا، برند تولید کننده، تعرفه های گمرکی و نوسانات بازار ارز نیز در این زمینه موثر هستند.
نکته دیگری که در ارتباط با قیمت پروفیل استنلس استیل مطرح است، نحوه اعلام قیمت این محصول است. اعلام قیمت پروفیل های استیل معمولا بر اساس وزن و به صورت کیلویی انجام می شود. به همین دلیل برای محاسبه قیمت هر شاخه از این پروفیل ها باید قیمت هر کیلو پروفیل بر تعداد شاخه ها تقسیم شود.